Tsantilis Gallery

 

ΤΟ NEWLETTER ΜΑΣ

 

 

Tsantilis Gallery

 


Art Stories - Blog


Παγκόσμιες Τάσεις στην Αγορά Τέχνης και η Αυξανόμενη Ζήτηση για την Ελληνική Τέχνη Μεταξύ Ιδιωτών Συλλεκτών.

Παγκόσμιες Τάσεις στην Αγορά Τέχνης και η Αυξανόμενη Ζήτηση για την Ελληνική Τέχνη Μεταξύ Ιδιωτών Συλλεκτών

Αθήνα, 23/12/2024 - Η παγκόσμια αγορά τέχνης έχει υποστεί σημαντικές μεταβολές τα τελευταία χρόνια, λόγω της αλλαγής των προτιμήσεων των συλλεκτών, των οικονομικών διακυμάνσεων και της εξέλιξης της ψηφιακής ενασχόλησης. Η άνοδος των υπερ-υψηλής καθαρής αξίας ατόμων (UHNWIs) από αναδυόμενες αγορές, ο αυξανόμενος ρόλος της τεχνολογίας στις πωλήσεις τέχνης και το ανανεωμένο ενδιαφέρον για ιστορικά σημαντικές αλλά υποτιμημένες καλλιτεχνικές παραδόσεις έχουν αναδιαμορφώσει τις επενδυτικές τάσεις. Καθώς οι συλλέκτες επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, πολλοί στρέφουν την προσοχή τους σε περιοχές με πλούσια καλλιτεχνική κληρονομιά που παραμένουν υποτιμημένες στη γενικότερη αγορά. Μεταξύ αυτών, η ελληνική τέχνη βιώνει μια ήσυχη αλλά δυναμική αναγέννηση στη διεθνή σκηνή.

Η Παγκόσμια Αγορά Τέχνης: Ένα Μεταβαλλόμενο Τοπίο

Ο μεταπανδημικός κόσμος της τέχνης έχει δει την επέκταση των ψηφιακών δημοπρασιών και των ιδιωτικών πωλήσεων, με μεγάλους οίκους όπως οι Sotheby’s, Christie’s και Phillips να αναφέρουν ρεκόρ συναλλαγών στο διαδίκτυο. Εν τω μεταξύ, η σύγχρονη τέχνη συνεχίζει να κυριαρχεί, με τα μεγάλα ονόματα να διατηρούν ισχυρή ζήτηση, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός συλλεκτών εξερευνά πιο εξειδικευμένες αγορές με ισχυρά ιστορικά αφηγήματα. Η αγορά τέχνης έχει επίσης ενισχυθεί από την πολλαπλασιασμό των εκθέσεων τέχνης στην Ασία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και από τη δημιουργία ιδιωτικών μουσείων από νέους δισεκατομμυριούχους που επιδιώκουν να διαμορφώσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά.

Παράλληλα, οι συλλέκτες γίνονται πιο επιλεκτικοί, προχωρώντας πέρα από τις αγορές που καθοδηγούνται από τάσεις, προς έργα τέχνης που διαθέτουν μακροπρόθεσμη αξία, πολιτιστική σημασία και ιστορικό βάθος. Αυτή η μετατόπιση έχει ανοίξει τον δρόμο για την ελληνική τέχνη, η οποία παραμένει μια σχετικά ανεξερεύνητη αλλά εξαιρετικά αποδοτική κατηγορία στην αγορά.

Η Ελληνική Τέχνη στο Εξωτερικό: Αυξανόμενο Ενδιαφέρον και Προτιμήσεις Ιδιωτών Συλλεκτών

Η ελληνική τέχνη έχει μακρά ιστορική θέση στην ευρωπαϊκή παράδοση, αλλά μέχρι πρόσφατα, η αγορά της ήταν περιορισμένη κυρίως στην Ελλάδα ή σε έναν μικρό κύκλο αφοσιωμένων γνωστών. Ωστόσο, οι διεθνείς συλλέκτες αρχίζουν να αναγνωρίζουν το βάθος, την αυθεντικότητα και τη δυναμική επένδυσης των ελληνικών έργων, από τον 18ο και 19ο αιώνα έως τις σύγχρονες εκφράσεις.

Ιστορική και 19ος Αιώνας Ελληνική Τέχνη: Μια Νέα Αναγνώριση

Ο 19ος αιώνας ήταν καθοριστική περίοδος για την ελληνική ζωγραφική, με καλλιτέχνες όπως ο Θεόδωρος Βρυζάκης και ο Νικόλαος Γύζης να αποτυπώνουν τον ηρωισμό και τη νοσταλγία της Ελλάδας μετά την ανεξαρτησία. Παραδοσιακά συλλέγονται κυρίως στην Ελλάδα, αλλά τώρα προσελκύουν αγοραστές από την Ευρώπη και την Αμερική που εκτιμούν τη σύνδεσή τους με το ευρύτερο ρομαντικό και οριενταλιστικό κίνημα. Οι τιμές τους παραμένουν ανταγωνιστικές σε σύγκριση με αντίστοιχα έργα της δυτικής Ευρώπης, καθιστώντας τα ελκυστικές αγορές.

Μοντέρνα και Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη: Διεύρυνση της Αγοράς

Ο 20ός αιώνας ανέδειξε σημαντικούς Έλληνες μοντερνιστές όπως ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Σπύρος Παπαλουκάς και ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, των οποίων τα έργα κερδίζουν αυξανόμενο ενδιαφέρον από μια νέα γενιά διεθνών συλλεκτών. Οι συναισθηματικές απεικονίσεις του Τσαρούχη για την ελληνική ταυτότητα γοητεύουν συλλέκτες στο Παρίσι, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, ενώ ο Γκίκας, με την κυβιστική προσέγγισή του στο ελληνικό τοπίο, προσελκύει συγκρίσεις με τον Μπρακ και τον Πικάσο.

Μεταξύ των σύγχρονων καλλιτεχνών, μορφές όπως ο Γιάννης Κουνέλλης και ο Τάκης - οι οποίοι έχουν ισχυρούς διεθνείς οπαδούς- έχουν ανοίξει τον δρόμο για νεότερους καλλιτέχνες όπως η Χριστιάνα Σούλου και ο Αλέξανδρος Γεωργίου να κερδίσουν την αναγνώριση στο εξωτερικό. Οι ιδιώτες συλλέκτες, ιδιαίτερα εκείνοι στο Λονδίνο, το Παρίσι και το Ντουμπάι, δείχνουν ενδιαφέρον για την ελληνική σύγχρονη τέχνη, όχι μόνο για την αισθητική της αξία αλλά και για το πολιτιστικό και φιλοσοφικό της βάθος.

Τι Αναζητούν οι Ιδιώτες Συλλέκτες στην Ελληνική Τέχνη

  • Ιστορική συνέχεια και πολιτιστική ταυτότητα: Συλλέκτες εκτιμούν έργα που συνδέουν το παρελθόν με το παρόν.
  • Επενδυτική αξία: Η ελληνική τέχνη παραμένει υποτιμημένη σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά της αντίστοιχα.
  • Αποκλειστικότητα και σπανιότητα: Ο περιορισμένος αριθμός κορυφαίων ελληνικών έργων στην αγορά τα καθιστά ιδιαίτερα επιθυμητά.
  • Προσωπική και συναισθηματική σύνδεση: Συλλέκτες της ελληνικής διασποράς επενδύουν για τη διατήρηση της πολιτιστικής τους ταυτότητας.

Συμπέρασμα

Η διεθνής αγορά ελληνικής τέχνης βρίσκεται σε σημείο καμπής. Αν και ιστορικά επισκιασμένη από τις δυτικοευρωπαϊκές σχολές, η ζήτηση για ελληνικά έργα αυξάνεται μεταξύ των εκλεκτικών ιδιωτών συλλεκτών που εκτιμούν την καλλιτεχνική, ιστορική και επενδυτική τους αξία. Καθώς ο κόσμος της τέχνης συνεχίζει να διαφοροποιείται, η ελληνική τέχνη είναι έτοιμη να διεκδικήσει τη θέση που της αξίζει στη διεθνή σκηνή, καθιστώντας την ουσιαστική επιλογή για τους συλλέκτες που επιθυμούν να επενδύσουν σε μια πολιτιστική κληρονομιά διαχρονικής σημασίας.

 Achilleas Tsantilis
Art Expert, Greek Court of Justice
President, Hellenic Association of Art Experts

Tsantilis Art | Est. 1925
Gallery & Official Art Experts of the Greek State

📍 5 Sekeri St., Kolonaki, Athens, Greece
📞 +30 210 360 5337
✉️ [email protected]
🌐 www.artmodern.gr

 

Επιστροφή στο Art Stories - Blog

Επικοινωνία

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας